ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY
Szekszárd
ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNYTANÚSÍTÁS SZABÁLYAIÁRAKENERGETIKAI MINŐSÍTÉSEKKAPCSOLAT

A tanúsítás jogi szabályozása

Jogszabályok, rendeletek

A tanúsítással kapcsolatban a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendeletet érdemes áttekinteniük a részletesebben érdeklődőknek.
A kalkulációk szakmai tartalmát és a minősítések kiadásának módját a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet szabályozza.

A rendelet szerint az adásvételi szerződésben fel kell tűntetni

a) annak rögzítését, hogy a rendelet rendelkezései szerint el kell-e végezni a tanúsítást az ingatlanra

b) a minősítés azonosító kódját, és

c) a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy az azonosító kód szerinti dokumentumot vagy annak másolatát az eladótól vagy a bérbeadótól átvette.

 Hiteles tanúsítvány egyedi azonosító kóddal

Az elkészült energetikai számításokat fel kell tölteni az Országos Építésügyi Nyilvántartásba, ahol archiválják azt, elsősorban statisztikai célokból. Minden számítás egy egyedi azonosító kódszámot kap: ez a HET azonosító, és az összefoglaló előlap jobb felső sarkában található. Ezt kell feltűntetni az adásvételi szerződésben.

Tanúsítvány a földhivatali átíráshoz

A földhivatal munkáját szabályozó, az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény írja le a tulajdonjog átírásához szükséges tartalmi elemeket az adásvételi szerződésben (32. §). Az energetikai tanúsítvány itt nem szerepel, így a földhivatal nem kérheti azt. Az elkészítés ettől függetlenül kötelező, a tanúsítvány megléte visszamenőleg is ellenőrizhető a központi nyilvántartás alapján.

Kik végezhetnek tanúsítást?

Szakirányú mérnök végzettségű, tanúsítói jogosultsággal rendelkező személyek, akik vagy a Magyar Mérnöki vagy Építész Kamara névjegyzékében szerepelnek. 192/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet (az egyes építésügyi szakmagyakorlási tevékenységekről) határozza meg a személyi kritériumokat, amelyek alapján a tanúsítás végezhető.

Mi történhet, ha nem készül energiatanúsítvány?

Ha nem készül energiatanúsítvány, holott az kötelező lett volna az adott ingatlanra, szabálysértési vétségnek minősül. Az elkészítés az eladó feladata, elmulasztása esetén ő tekinthető felelősnek.

 

Érvényességi idő

Az energiatanúsítvány a kiállítástól számított 10 évig érvényes, ha az ingatlanon nem végeznek energetikai minőséget befolyásoló átalakítást, illetve a rendeleti követelmények sem szigorodnak.

Ha átépítik az ingatlant, és korábban már készült rá tanúsítvány, az új állapotnak megfelelően viszonylag egyszerűen módosíthatók a számítások, így érdemes az eredeti tanúsítót megbízni a munkával.

www.tanusitvany-szekszard.hu © 2014-2022 - Minden jog fenntartva